CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, çiftçiye büyük bir vergi yükü olduğunu, çiftçiyi tarım sektöründe tutmak için verilen tarımsal destekleme ödemelerinden bile yüzde 2-4 oranında vergi kesildiğini belirterek, “AKP İktidarı çiftçiye sağ eliyle verdiğini sol eliyle geri alıyor. Çiftçiye vergi yükü ile gıda güvenliğini sağlayamayız” diye tepki gösterdi. Mazot ve gübre desteği ile fındık alternatif ürün desteği, hububat destekleri ve çay desteğinden bile yüzde 4 vergi kesilmesinin büyük bir çelişki olduğunu anlatan Aygun, “Tarımsal destekleme ödemelerinden vergi kesintisi yapılmaması için yasa teklifi verdim. AKP, yeni yasama döneminde çiftçinin yanında ise teklifime destek verir” diye konuştu.
Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinde, Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yaparak, tarımsal destekleme ödemelerinden vergi kesintisinin kaldırılmasını öngördü. Tarım sektörünün öncelikli problemlerinin çözümüne katkı sağlamak ve çiftçilerin piyasa koşullarında üretimde tutmayı amaçlayan tarımsal destekleme ödemelerinden vergi alınmasının yanlış olduğunu kaydeden Aygun, “Bu durum, tarımsal desteklemelerin amacı ile çelişki oluşturmaktadır. Üreticiyi desteklemek için devlet tarafından uygulanan tarımsal destekleme araçlarından yine devlet eliyle vergi kesilmesi, tarımdaki sürdürülebilirliği engellenmektedir” dedi.
Gelir Vergisi Kanunu dayanak gösterilerek çıkarılan Tebliğler yolu ile alınan vergilere işaret eden Aygun şu bilgileri verdi:
“Alan bazlı desteklerden (mazot desteği, gübre desteği, toprak analizi desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, fındık alan bazlı gelir desteği, fındık alternatif ürün desteği, küçük aile işletmesi desteği) yüzde 4 vergi kesintisi yapılmaktadır. Fark ödemesi destekleri (kütlü pamuk desteği, yağlık ayçiçeği desteği, soya fasulyesi desteği, kanola desteği, aspir desteği, dane mısır desteği, zeytinyağı desteği, çay desteği, buğday desteği, çeltik desteği, diğer hububat destekleri, bakliyat desteği, patates-soğan desteği) ve telafi edici ödemelerden (çay budama tazminatı, çay budama masrafı) ve diğer tarımsal amaçlı desteklerden (sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı fidan kullanım desteği, çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması desteği, sera elektrik desteği) yüzde 4 vergi kesilmektedir. Kırsal kalkınma desteklerinden yüzde 4, yem bitkileri üretim desteğinden yüzde 4, aşı desteği, küpe uygulama desteği, çiğ süt desteği ve arıcılık desteğinden de yüzde 2 vergi kesintisine gidilmektedir.”
Aygun, getirdiği yasa teklifi ile tarımsal destekleme araçlarından yapılacak her türlü vergi kesintisinin önlendiğini belirterek, “Bu yolla üreticinin devletten aldığı desteğin kaynağında vergi kesintisine uğraması engellenmekte ve üretici korunmaktadır. Bu teklif, çiftçi için çok rahatlatıcıdır. AKP’nin sağ eliyle verdiğini sol eliyle almayı önlemeye dönüktür. Çiftçi korunmakta ve tarımdaki sürdürülebilirlik amaçlanmaktadır” vurgusunu yaptı.
Bir yanıt bırakın