Teski’den son zamanlarda basın kuruluşlarında çıkan su 4 TL alındığı ve yüksek fiyatlar uygulandığı şeklinde çıkan haberlere karşı bir basın açıklaması yayınlandı. Özetle suyun tonunun atık su ücretide dahil 3,57 TL olduğu ayrıca İstanbul’da suyun tonuna 4,65 TL Ankara’da ise 6,30 TL ücretlerin uygulandığına dikkat çekildi. İşte TESKİ’nin basın açıklaması;
“Tekirdağ’da su ücretlerinin 4 TL olduğu, TESKİ’nin suyun tonunu abonelerine pahalıya vermesinden ve buna bağlı olarak vatandaşların tepki gösterdiğinden bahsedilmiştir. Haberde bahsi geçen konuya açıklık getirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.
TESKİ Genel Kurulunda kabul edilen tarifeye göre, TESKİ konut abonelerinden ton başına su bedeli olarak 2,38 TL tahsil etmektedir. Kanalizasyon şebeke hattı olan yerlerdeki abonelerimize su ücretine ek olarak 1,19 TL atıksu bedeli yansıtılır. Bu bedelle birlikte TESKİ’nin su ve atıksu ücreti toplamı 3,57 TL olmaktadır. Bu bedellerin harici faturaya yansıyan diğer bedeller, ilçe belediyelerinin ve büyükşehir belediyesinin tahsil ettiği katı atık bedelleridir. Ayrıca doğrudan Maliye Bakanlığına aktarılan KDV ücreti faturaya yansır. Su ve atıksu bedeli haricindeki bedeller yasa gereği TESKİ tarafından alınır ancak ilgili kurumlara aktarılır. Ayrıca kanalizasyon şebeke hattı olmayan yerlerdeki abonelerimizden atıksu bedeli alınmaz.
TESKİ il genelindeki abonelerine ilettiği suyun %95’ini yer altından derin içme suyu sondaj kuyularıyla temin etmektedir. Geriye kalan %5’lik kısmını ise yüzeysel su kaynaklarından temin etmektedir. Yer altından derin sondaj kuyularıyla temin edilen su elektrik enerjisi kullanılarak çıkarılmaktadır. Suyun temin edilmesi sırasında harcanan elektrik enerjisi maliyeti oldukça yüksektir. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle elektrik ücretlerine ortalama % 8,5 oranında zam yapılmıştır. Yeni yıl sebebiyle işçi ücretlerine de zam yapılmıştır. Bütün bunlar TESKİ’nin su üretim maliyetini arttırmaktadır. Buna rağmen yüzeysel su kaynaklarına sahip diğer illerle kıyaslandığında, TESKİ’nin su ücretlerinin makul olduğu görülebilir.
Yukarıda belirtilen detaylar çerçevesinde ülke genelindeki büyükşehir belediyelerinin su fiyatları kıyaslanabilir. Örneğin Ankara ve İstanbul illerinin su ücretleri Tekirdağ’ın su ücretlerinden daha yüksektir. Ankara’da su ve atıksu bedeli toplamı 6,30 TL(Bkz: www.aski.gov.tr), İstanbul’da 4,65 TL’dir(Bkz:www.iski.istanbul). Ayrıca bu illerin su teminleri önemli ölçüde yüzeysel su kaynaklarından yapılmaktadır.
Tekirdağ’da her geçen gün azalan, artık daha derinlerde bulunabilen, yer altı su kaynaklarının tüketilmemesi ve yüksek enerji masraflarına maruz kalmamak için baraj ve gölet gibi yüzeysel su kaynaklarının arttırılması gerekmektedir. Yasa gereği baraj ve gölet gibi yüzeysel su kaynaklarının yapımı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün görev alanındadır. Dolayısıyla DSİ’nin bu konudaki çalışmalarını hızlandırması beklenmektedir.
Bugün TESKİ için en önemli olan konu, halkımızın kesintisiz su hizmeti alabilmesidir. TESKİ yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen, devir aldığı tesislerin hepsini elden geçirerek, onardı ve sağlıklı bir şekilde hizmet verecek hale getirdi. Gece gündüz çalışarak oldukça önemli altyapı yatırımları yaptı. TESKİ’nin bugüne kadar yaptığı yatırımların hacmi 500 milyon TL’yi aştı. Bu kapsamda TESKİ’nin yeni su temini yatırımları hızla devam etmektedir. TESKİ’nin altyapı yatırımları maliyetleri ile birlikte TESKİ’nin resmi web sitesinde görülebilir. Dolayısıyla acil ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarının tamamlanmasının ardından ve daha fazla yüzeysel su kaynaklarına sahip olunduğunda su ücretlerinden indirim yapılması gündeme gelebilir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Bir yanıt bırakın